Wystawa polskiego malarstwa sakralnego – „Wymodlone obrazy”

W wyniku współpracy Fundacji Wigry Pro oraz Fundacji Creare Aude zorganizowana została wystawa Polskiego Malarstwa Sakralnego zatytułowana „Wymodlone obrazy”, którą można zwiedzać w Domu Królewskim Klasztoru Pokamedulskiego na Wigrach.

Wystawa zawiera ponad 50 wyjątkowych dzieł sztuki z XVII, XVIII i XIX wieku, które zostały stworzone na obszarach polskich w cechowych warsztatach. Przywożone jako najcenniejsza pamiątka z pielgrzymki lub kupowane na odpustach są obecnie przykładem dawnej pobożności i zwyczajów ludowych. Stanowiąc swoisty pomost pomiędzy sferą sacrum a codziennym życiem, prezentowane obrazy przepełnione są modlitwami, prośbami i oczekiwaniami ich poprzednich właścicieli. To za pośrednictwem takich obrazów modlono się o szczęśliwy powrót męża lub syna z wojny, pomyślność dla emigrującego za ocean syna, przetrzymanie głodu lub zarazy, szczęśliwy poród czy wyzdrowienie i wszelką ludzką pomyślność. Te modlitwy naszych przodków nadają tym szczególnym obrazom swego rodzaju moc i tajemnicę.

Wśród ciekawych przedstawień wizerunków Najświętszej Marii Panny możemy zobaczyć Matkę Bożą Kodeńską, Dzikowską, Passawską, Gidelską, Pasierbicką, Ostrobramską oraz oczywiście Matkę Boską Częstochowską. Najstarszym z prezentowanych obrazów jest „Ostatnia Wieczerza” z 1623 roku. Obrazy wykonane są w różnych stylach i warsztatach, dzięki czemu możliwe jest porównanie stylistyki częstochowskiej, żywieckiej czy małopolskiej. Na szczególną uwagę zasługuje warsztat żywiecki, reprezentowany przez prace Wincentego Chrząstkiewicza. Ciekawostką są również obrazy dwustronne będące w przeszłości chorągwiami procesyjnymi, pochodzące z pogranicza polsko – ukraińskiego.

Wystawę można zwiedzać po uprzednim kontakcie z Recepcją Klasztoru telefonicznie lub mailowo. Więcej z zakładce KONTAKT.